gouden eeuw/Gouden Eeuw


gouden eeuw 1.0

(geschiedenis)

eeuw die als zeer succesrijk geldt op een bepaald vlak of die gepaard gaat met een grote bloei van iets

Algemene voorbeelden


In de 5de eeuw v.C. beleefde de Griekse tragedie haar gouden eeuw, met de Atheense toneelschrijvers Aeschylus, Sophocles en Euripides.

http://www.nieuwlevenzaandam.nl/index_bestanden/toneelgeschiedenis.htm

Hij verwijst daarbij naar de gouden eeuw van Vlaanderen. "Antwerpen was in de zestiende eeuw niet alleen het internationaal handelscentrum maar ook het middelpunt van de nieuwste technieken: raffinage van suiker, afwerken en verven van Engelse stoffen als fluweel en zijde, vervaardigen van glas en sieraden, de boekdrukkunst, enzovoort."

De Standaard,

Gouden Eeuw 2.0

(geschiedenis)

economische en culturele bloeiperiode voor de Republiek der Verenigde Nederlanden die grotendeels samenviel met de zeventiende eeuw
De term Gouden Eeuw is omstreden en wordt door sommige historici liever niet gebruikt, omdat hij voorbijgaat aan het menselijk leed waarmee de bloei ook gepaard ging.

Algemene voorbeelden


De Nederlandse Gouden Eeuw valt voor een groot deel samen met de zeventiende eeuw. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden maakte een periode van bloei door, in de handel, wetenschap en kunsten. In deze eeuw werd ook de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) opgericht. Dit was destijds het grootste handelsbedrijf ter wereld en de eerste naamloze vennootschap met vrij verhandelbare aandelen.

https://historiek.net/c/gouden-eeuw/

Tot de collectie schilderijen van Anholt behoren ook juweeltjes, waaronder een vroege Rembrandt. Er zijn aparte kamers met verzamelingen porselein en bij voorbeeld Vlaamse en Nederlandse schilderwerken uit de Gouden Eeuw.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003076020:mpeg21:a00435,

Dat de Gouden Eeuw niet voor iedereen een feest van voorspoed en vrijheid was, daar zijn historici het over eens. Maar om de hele term daarom maar af te schaffen? Tom van der Molen, conservator en specialist zeventiende eeuw bij het Amsterdam Museum wist wel dat zijn besluit de tongen los zou maken. ,"Ik ben niet naïef. Maar het gaat goed met me, hoor. Discussie is ook heel goed, dat juich ik alleen maar toe."

https://www.ad.nl/binnenland/wat-moeten-we-met-die-niet-voor-iedereen-zo-gouden-eeuw~af5308a07/,

Het Koninklijk Paleis op de Dam is immers gebouwd als stadhuis en na de grondige restauraties in onze eeuw, waarbij veel empireresten zijn verwijderd, ziet het interieur er grotendeels weer uit als het stadhuis uit de gouden eeuw.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ABCDDD:010834275:mpeg21:a0251,